Skönhetsdrottning som söker asyl kommer inte att skickas till Myanmar

• Länk till källan • 

Mitt i förvirring över statusen för den burmesiska skönhetsdrottningen på Bangkoks flygplats Suvarnabhumi, kan åtminstone trösta sig med att hon inte kommer att skickas tillbaka till Myanmar där hon står inför arrestering.
Han Lay, den 23-åriga skönhetsdrottningen, har hållits kvar vid ankomsten till Thailand i onsdags med rapporter som först sa att hon hade arresterats, och sedan uppdateringar som sa att hon inte hade det, men nekades inresa till Thailand där hon hade sökt asyl p.g.a. ett passproblem som antogs vara att den burmesiska militärjuntan har återkallat passet för Miss Grand International Myanmar 2020, vilket gör internationella resor extremt svåra. Skönhets-drottningen har sökt asyl, först i Thailand och sedan i Kanada.
FN:s flyktingkommissariat har hjälpt henne och även om hennes framtid är osäker sa hon i en intervju med Bangkok Post att de inte kommer att skicka tillbaka henne till Myanmar för att åtalas.
”Idag är allt lite lugnare eftersom UNHCR skyddar mig och thailändska myndigheter på flygplatsen tar också hand om mig. Innan var jag lite rädd eftersom jag inte vill åka tillbaka till mitt land. Nu stöttar alla mig. Jag har också fått stöd från olika länder. Det enda jag kan göra är att vänta och se vad som kommer att hända. Jag är säker på att UNHCR arbetar på det för nu kan jag inte komma in i Thailand och jag kan inte åka ut ur Thailand. Min situation är ganska akut,
”De har kommit överens om att de inte kommer att skicka tillbaka mig till Myanmar och jag är väldigt tacksam för det. Så tack till Thailand också, det känns som att bo hemma i Thailand.”

Han Lay sökte asyl i Thailand efter att ha blivit måltavla av Myanmars styrande militärjunta efter ett tal som hon höll under Miss Grand International 2020-skönhetstävlingens final i Bangkok. I det talet uttalade hon sig mot juntan och uppmanade den att sluta använda våld mot sitt folk.
Militärjuntan utfärdade sedan en arresteringsorder efter att skönhetstävlingen avslutats, men modellen stannade i Thailand och påbörjade processen att söka asyl permanent i Kanada. Hon hade förlängt sitt tillfälliga visum i Thailand varannan månad tills hon fick slut på förlängningar. Hon flög sedan till Da Nang i Vietnam under en period och försökte sedan komma tillbaka till Thailand och blev då fängslad på Suvarnabhumi flygplats i Bangkok.

Han Lay säger att hon är osäker på hur länge hon kommer att förbli på flygplatsen i Bangkok, eller hur lång tid asylprocessen för Kanada kommer att ta. Hon hoppas att UNHCR kommer att prioritera hennes fall och inte lämna henne strandsatt länge.